>Слоган срещу химн – 1:1/2

>След като ни втрещи подобаващо с партийния си химн, ГЕРБ излезе с един по-сполучлив слоган за изборите. Ликвидната метатеза между ГЕРБ и “Градим България” не е най-голямата му заслуга – слоганът е кратък, запомнящ се и подходящ за поставяне върху рекламни материали. Мотото очевидно има пряка връзка с предстоящата номинация за президент на Росен Плевнелиев, който “гради” магистрали, както и с любимото занимание на премиера, който им реже лентите. Т.е. който и от двамата да се яви за президент – все да му е подходящо. Десният електорат може да направи асоциация със “Строители на съвременна България”, а левият – с бригадирското движение от средата на миналия век. За привържениците на Б.Б. в център ляво помагат и някои характерни изрази на Росен Плевнелиев като: “Както Партията реши…”, “Каквото каже Партията…” или “Аз ще се съобразя с мнението на Партията”.
Идеята обаче да се променя думата “България” според града, в който се провеждат местните избори, не е най-добрата. Защото ако “Градим Бургас” и “Градим Варна” може и да звучи горе-долу добре, то “Градим Луковит” няма да изглежда идеално, просто защото там нищо не се гради. А “Градим Правец” ще е направо многозначително… При това винаги съществува опасността естествената мисловна реакция да бъде: “Ако това ви е градежът – мерси!” Докато “Градим България” си е едно такова по-общо и неангажиращо твърдение и винаги може да се каже – е, да, все има нещо изградено, макар че като се замисля, по линия на магистралите имаме едни 20 км “Люлин”. И много репортажи, разбира се. Вярно е, че бяха проведени и търговете за “Тракия”, което понякога е по-трудно от самото строителство.
Както добрият слоган има някои недостатъци, така и в кичозния химн има нещо положително. Сега поне, като посрещат Б.Б., вече могат да му го пускат него вместо музиката от “Кръстника”