>Сериозните медии и Берлускони

>Последната изцепка на италианския премиер надхвърли всички граници, ако въобще има какво да се прехвърля в неговия случай. Хамалският му език по адрес на един от най-влиятелните европейски политици – германския канцлер Ангела Меркел, е поредният срам, който италианците трябва да преглътнат. Но няма да е само това, като се имат предвид дълговите проблеми на страната и очакваната помощ от страна на ЕС. За това обаче те да му мислят. Както се казва – такъв са си го избрали.
Решавам да си направя един експеримент. Как световните медии реагират на изцепката и как реагират българските? Защото дори самото отразяване на простотиите на Берлускони е вид обида към Меркел, а и към жените изобщо. Прави ми впечатление, че в интернет изданията им новината или въобще липсва, или акцентът са новите разкрития за над 30 жени, повечето от които проститутки, които са били наемани да участват в оргиите му. И нито дума за Меркел. При това никъде новината не е водеща. Откривам единствено в английския “Телеграф”, в 17-ия абзац на дописката споменаване, че Берлускони си е позволил да отправи обидни намеци по отношение теглото на германския канцлер – нещо, което не би трябвало да си позволява по отношение на която и да е жена, допълва авторът.
Нямам търпение да си купя днешните вестници и да видя какво се случва у нас. Предишния ден вече съм се уверила, че една уж сериозна медия като “Медиапул” не спестява цинизмите на Силвио, а ужким най-сериозната ни телевизия БНТ излъчва репортаж, в който акцентира върху изглед отдзад на Ангела Меркел, не спестява това за килограмите и обобщава думите на Берлускони с големи букви върху екрана: “Тя не става за секс!” При това БНТ в момента се ръководи от жена.
Да видим какво се случва с печатните ни издания и националните всекидневници (не жълти). “Стандарт” прави отправка от първа страница (“Берлускони пита за секса на Меркел”), а в дописката вътре думите май са още по-вулгарни и от това, което е казал Берлускони…”Монитор” не акцентира от първа страница, но акцентът на дописката са тъкмо обидите към Меркел. Вътре не е спестен цветистият цитат. Но не навсякъде е толкова зле. В “24 часа” и “Сега” няма нито дума. “Труд” е избрал подхода на големите европейски вестници – има статия, но тя е за новите разкрития срещу Берлускони. Е, горе долу нещата са фифти-фифти с малък превес на простотията. Значи все пак има надежда.

1 thought on “>Сериозните медии и Берлускони

Коментари са забранени.