>Глад за реклама = глупост

>Да бъдеш безпардонен едва ли е най-сигурният начин да се сдобиеш с реклама. По-скоро е най-сигурният начин да не се сдобиеш. В глада си за реклама медиите започват да прибягват до глупави ходове, които могат само да отблъснат клиентите им и да ги спечелят най-много…веднъж. Има обаче и такива, които не могат да стигнат и до първия път. Как става това ли? Ето как.
Наскоро потърсиха фирмата ни от сп. “Обекти” с желанието да пишат за нов, станал относително популярен проект. На срещата, освен журналист, щеше да присъства и човек от маркетинга, разбирай рекламата, разбирай – ще ни искат пари. Дотук добре. Стига нещата да се поставят ясно и открито в самото начало. Вместо това обаче след половин часов разговор на тема нашия проект, ни се съобщава, че всъщност този материал ще излезе без да се споменава името на фирмата и че има допълнителна тарифа за реклама…Като цяло доста селски номер. При това и неетичен, защото е добита фирмена информация по подвеждащ начин. И как точно ще пишеш за бизнес проекта на конкретна фирма по принцип – ами нали той принадлежи на точно определен бизнес субект? Ако това ставаше така, по света нямаше да излиза нито едно бизнес издание и по медиите нямаше да има рубрики “Бизнес”.
Другият подход е първо да пишат за теб и после да ти пратят хора за реклама. Като цяло също е малко дебелашко, но пак е по-добро от описаното по-горе.
Знам, че не е лесно да търсиш и намираш реклама, но когато става въпрос за комбинация от реклама и PR все пак има работещ модел. И той е – първо си даваш тарифата за рекламата и се опитваш да убедиш клиента, че тя ще е полезна за него. След това му казваш, че ще направиш всичко възможно да му осигуриш и PR материал. И ако ти даде реклама, се постараваш да изпълниш обещанието си. Т.е да бъдеш коректен. Ето това е.