>Рекордът на Обама и чудесата по Коледа

>

Ако един американец има цяла пуйка, а друг няма нито една, значи средно им се пада по половин. Този пример има за цел само да покаже относителността на статистиката. И все пак ето някои факти за американската икономика на фона на последните заплахи за намаляване на държавния рейтинг от международната рейтингова агенция Фич, представени от Ерик Арведлънд във Philadelphia Inquirer.
Казват, че Барак Обама е натрупал по-голям държавен дълг отколкото е натрупан през целия период между управлението на Джордж Вашингтон и Бил Клинтън. Докато в началото на мандата на Обама дългът е бил 10 трилиона долара, сега е $15 трилиона. Това е повече от 100 % от БВП на САЩ или срещу всеки долар, взет назаем има по-малко от 1 произведен долар. При това тия хора работят здраво. Обаче и харчат здраво. Сигурно затова и статистиката на ниво домакинства е още по-неприветлива – съотношението между заемите на домакинствата и техните доходи е 154 в полза на борчовете. Хората под 35 г. са много по-зле в това отношение, отколкото другите възрастови групи. Проучванията на доходите сочат, че един от трима американци няма да е в състояние да плаща ипотеката си или да вземе пари назаем, ако загуби внезапно работата си. Вероятно на това се дължи и невероятно високият брой на бездомни деца – за миналата година едно на 45!

И ако здравеопазването е сред приоритетите на всеки човек, то там нещата за Щатите също се свързват с все по-застрашителната дума “дълг”. Над 40 на сто от работещите американци или имат проблем с плащането на сметките за медицински услуги или плащат медицински борч. 16,3 на сто от доходите им пък отиват за здравеопазване, което е с 50 на сто повече отколкото през 1980 г. Въпреки всичко се отчита, че Щатската икономика върви добре, макар и анемично. Безработицата е високо, но едноцифрено число. Прирастът на населението все още е положителен, макар и бавен. И освен всичко останало, по Коледа стават чудеса.

Т.нар. “ангели на лизинга” зарадваха доста хора в навечерието на празниците. Неизвестни благодетели от Калифорния, Мичиган и други населени места, вървят по магазините и плащат сметки на хора, които са купили подаръци на изплащане и има изгледи да са закъсали със сметките. Така някакви странници платили неиздължени сметки на повече от 1000 души за общо $420 000, пазарували във веригите молове Kmart. Сега, понеже съм професионално увредена, това ми прилича на PR акция на търговската верига. Обаче им свалям шапка, че са я измислили добре. Отгоре на всичко примерът им станал заразителен и на доста хора това им харесало като начин да направиш коледното си дарение. Както се казва – няма лошо.