>Sofia – quelle belle ville!

>

Сигурно така би възкликнал френски пътешественик, който би посетил столицата тия дни. От четвъртък вечерта София прилича на курортен град. Националният кризисен щаб за боклука е поизчистил наоколо повече от средното за сезона, а натресените почивни дни от правителството в подкрепа на българския туризъм и българските туроператори, са свели населението на тоя град до обема на неговите предци от следосвобожденския период (виж Графа). Улиците изглеждат широки и чисти, даже дупките не пречат, защото можеш да ги заобиколиш без да катастрофираш. Вали дъжд, но това е направо очарователно! Така зеленината даже става още по ярка. Ами да – има даже и зеленина! Почти отвсякъде се вижда Витоша, въздухът е чист, не е шумно и придвижването из града си е направо удоволствие. Мяркат се хора, но малко – колкото за пейзажа. Толкова малко, че като ги срещне и човек без да иска го избива на учтивост…Направо да ти стане приятно.
Сещам се за очерка на един американец, който през 1991 г. беше описал София така: “…Често се разхождах по цял ден по хълмистите югоизточни райони, където има гори, паркове, квартали със солидни жилищни сгради, виещи се спокойни улички, чудесни домове. Докато се връщах в града, по пешеходен мост над река Сливница и по анонимна уличка, ми мина през ум, че този град всъщност е много красив.”
Започвам да си мисля дали пък не е хубаво да живееш някъде другаде, а в София да имаш вила и да идваш само по празниците?