>Отвъд емоциите

>Гласуването в България продължава да бъде плод предимно на емоции. Не виждам нито една политическа сила, която дискутира начини за решаване на най-наболелите обществени проблеми. Ние сме свикнали да гласуваме на принципа – тия са гадове, нашите са еди кои си, тоя е пълен цървул, а оня е пич. Което си е наш, лично български проблем. Големите телевизии правят едни ужасни сутрешни предавания на местно равнище, сякаш имаме местни, а не национални избори.
Какво да кажем за управляващите отвъд емоциите? Те намалиха данъците повече от която и да било дясна партия. /В условията на световна криза обаче това се превърна в недалновидност./ Увеличиха пенсиите повече отколкото пенсионерите реално очакваха и бяха получили през предишния мандат например. /Инфлацията обаче изяде голяма част от тези пари./ Провалиха се тежко в подобряването на инфраструктурата, в усвояването на еврофондовете /което се случва на почти всяко първо правителство след влизане в ЕС/ и заедно с това нанесоха непоправими щети на националния имидж в световен мащаб; здравеопазването не помръдна напред и си остана нашето неползвано право по конституция. Престъпността и корупцията станаха повече от всеки друг път емблема на провала. Тези неща обаче не се дискутират в детайли и никой не пита как ще се оправят? Как ще се реши проблемът, че МВР работи по равно за държавата и за мафията? Как ще се преодолеят монополистите в строителния бранш, които строят бавно и некачествени пътища? Как ще бориш корупция с неработеща съдебна система? Какво точно ще направиш в здравеопазването? Програмата на БСП в здравеопазването например е доказателство за безсилие и никакви нови идеи. От програмата на ГЕРБ разбираме , че ще има Закон за пациента /?/ и приватизация на болници, но това по никакъв начин не обяснява каква е ползата за всички нас, които сме лишени от здравна грижа. Далеч по-сериозна е програмата за здравеопазванте на Синята коалиция, но няма да напомням кой всъщност стартира тази недомислена реформа /историята обаче знае/. И отгоре на всичко никой не пита за тия неща. Слушаме и гледаме само клишета и тъпи подхвърляния на реплики от едните към другите. В резултат на което…гласуваме по емоция. Емоциите обаче обикновено разочароват.

2 thoughts on “>Отвъд емоциите

  1. >Права си. Знам,че ще съм разочарован, какъвто и да е резултата, но поне при мен емоцията липсва при избора.Опитвам се да преценя, кое ще е по-малко вредно. Това не е решение, но…

  2. >Все пак е нещо. (Благодаря за отговора:)

Коментари са забранени.