>М-тел в "услуга" на потребителя

>Досега не ми се беше случвало да нося телефон, купен от М-тел и в гаранция, на поправка. Какво беше учудването ми, когато разбрах, че за цяла София, в която май живеят 2 млн. души и половината от тях сигурно имат телефони на М-тел, фирмата е направила един-единствен сервиз!
Един, но затова пък на затънтено място, ще кажат оптимистите. В кв. “Захарна фабрика”, на ул. “Кукуш” 2! Но това не са всички добри новини. В допълнение там се чака на зверски опашки (което е напълно естествено при такава “честота” на сервизните услуги); не те пускат на служебния паркинг и трябва да си търсиш място навън; за телефона си чакаш “най-малко две седмици”, според думите на любезния персонал, а на практика – един месец, според квитанцията. И, да не забравя, никой (ама наистина никой!) не вдига посочените четири (!) телефона в сервиза. На любезно-саркастичното запитване на място работят ли аджеба въпросните телефони, ви отговарят: “Да, работят, но нямаме време де ги вдигаме…”
Какво да кажем след всичко това? Очевидно с тази “услуга” М-тел всячески се стреми да откаже клиентите си от ползването на гаранция. А не е ли време и ние да се откажем от тях?

2 thoughts on “>М-тел в "услуга" на потребителя

  1. >Да живее потребителя:).Положението е подобно и при другите два оператора.Преди няколко години можех да оставя телефон за рекламация във всеки офис на МТЕЛ и дори даваха служебен, докато оправят твоя.(когато е в гаранция)Определено вървим напред:)

Коментари са забранени.