>Ако главите продължават така, рибата съвсем ще се вмирише

>
Ако се чудим защо българинът е простак, не се поздравява на улицата, в асансьора, в магазина, в транспорта се ръга като добитък на заколение и не отстъпва място на по-уязвимите групи като пенсионери и бременни, а по пътищата шофьорите се кълнат като героините от “Чичовци” на Иван Вазов, то вече няма защо да се чудим. Понеже всъщност не друг, а неговите управници се държат като селянки на мегдана и си разменят реплики, които могат да си разменят хашлаците в махалата, но не и главите на държавата.
Първо,трябва категорично да кажем,че е абсолютно извън всякакъв протокол и бонтон един премиер, пък бил и той и най-обичаният, да прави забележка на един президент, пък бил той и най-омръзналият и PR-прозрачният.
Още по-тъпо е обаче, когато вторият започне да се връзва на първия и да му отговаря със сходни по интелектуален заряд изречения.
В крайна сметка това се отразява много противопоказно на електората. Държанието в стил: Are you talking to me?! води до трайни изкривявания в поведението на народонаселението, което започва да възприема най-висшите постове в държавата като боксьорски ринг, около който публиката наддава за крайния победител.
Е, вярно е, че интелигентността е крайно недостатъчна даденост за оцеляване в политиката, но поне е минимално задължително условие.